Direct contact? Bel 088 - 706 08 04 of mail naar service@elektrovacature.nl

Voor Leerlingen

Stages zoeken

Voor ZZP'ers

Opdrachten zoeken

Voor Werkgevers

Kandidaten zoeken

Voor Werknemers

Vacatures zoeken

LiFi: de nieuwe manier van data delen

25 maart, 2019
Innovatief ElektroNieuws

Aan de kant WiFi: LiFi is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van datacommunicatietechnologie. Net as bij WiFi wordt draadloos data verstuurd, maar bij deze nieuwe technologie gaat dit niet via een modem of router, maar via ledverlichting. Het woord LiFi is dan ook een afkorting van Light Fidelity.

Hoe werkt het? Door middel van lichtgolven die de ledverlichting afgeeft wordt een communicatielijn gecreëerd die kan sturen en ontvangen. Het licht van LiFi werkt anders dan WiFi, doordat de stralen die voor LiFi gebruikt worden niet onzichtbaar zijn. Een led lamp kan in een zeer hoge snelheid in een bepaald ritme flikkeren, waardoor er met behulp van digitale strings van 0 en 1 combinaties communicatie mogelijk is. Deze combinaties kunnen bijvoorbeeld opgevangen worden door mobiele telefoons of computers en die kunnen dit weer ombouwen tot een bestand (videobestand, tekst, etc.). Deze manier van data overbrengen heeft de naam Visible Light Communication (VLC). De technologie brengt vele nieuwe mogelijkheden voor de verlichtingsbranche, die hier innovatief op in kan spelen. De technologie is nu nog vrij jong maar de verwachtingen van het nieuwe communicatiesysteem is hoog.

Veel voordelen

LiFi heeft een aantal voordelen ten opzichte van Wifi. Ten eerste is LiFi sneller. Dit komt doordat WiFi gebruik maakt van radiogolven die de laatste jaren overbelast worden door het groeiende aantal bestanden en toenemende aantal apparaten. Dit is een probleem, omdat er maar een beperkt aantal radiogolven beschikbaar zijn. Dat is niet het geval bij licht van ledverlichting. Ten tweede is het gebruik van LiFi efficiënter. Het gebruiken van het WiFi is energie- en milieubelastend doordat zendmasten en dergelijke infrastructuur veel energie verbruiken. Ten derde is het huidige WiFi netwerk niet altijd beschikbaar. Radiogolven kunnen niet overa komen, denk aan parkeergarages of kelders. Hier heeft LiFi geen last van. Dit nieuwe systeem is ideaal voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en vliegtuigen, doordat de signalen die de medische of navigatie-instrumenten gebruiken niet verstoord kunnen worden. Tot slot lijkt het LiFi netwerk veiliger dan het huidige WiFi doordat het LiFi netwerk niet door de lucht gaat maar door middel van frequentiebereik van de verzender. Hierdoor kan de data niet door muren en dergelijke obstakels waardoor het moeilijker is voor anderen (hackers etc.) om deze data op te kunnen vangen.

Deel dit bericht:
Elektrovacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.